Article

Forskere mener, at stigende grundvand er et stort og overset klimaproblem.

Stigende grundvand ventes at skabe store problemer inden de meget omtalte havvandsstigninger.

For ser man ud over landet, vil man flere steder få øje på et nyt aspekt af klimaforandringerne: Nemlig spejlblanke marker, boldbaner og deslige, som sidste års store regnfald ikke kan løbe væk fra.

Regnvandet får nemlig grundvandet til at stige så højt, at der ikke er plads til mere vand i jorden.

- Havspejlsstigning er et meget stort problem på længere sigt. Men de stigende nedbørsmængder rammer os noget tidligere. Det er et problem, som vi måske har vendt det blinde øje til, siger Jørgen E. Olesen, professor på Institut for Akroøkologi ved Aarhus Universitet til DR Nyheder.

Han mener, at den stigende nedbør, og det faktum at grundvandet samtidig er steget over det meste af landet, er et af de allerstørste og mest oversete klimaproblemer i Danmark.

Han bakkes op af Hans Jørgen Henriksen, der er seniorrådgiver i Geus.

- Det er et problem, som vi i stigende grad har set i de senere år. Vi har tidligere haft fokus på skybrud og havstigninger – vi har nok haft mindre fokus på hændelser med langvarig regn, siger han.

Mere regn end normalt

Forskernes meldinger kommer efter den megen regn, der faldt sidste år. For næsten uanset hvor man bor i Danmark, så har man fået mere regn i 2017 end normalt.

Ifølge Danmark Meteorologiske Institut har 2017 været det 10. vådeste år, siden man begyndte at registrere nedbør i 1874.

I gennemsnit har Danmark fået syv procent mere nedbør i 2017 end normalen. Og fordi mængderne af nedbør har været så store, har regnvandet ikke kunne trænge ned i undergrunden, og derfor er grundvandet steget over det meste af landet.

 

08.01.2018
 
Comments
Order by: 
Per page:
 
  • There are no comments yet
Actions
Rating
0 votes
Recommend