News

Kontakt mellem politiagenter og anklagere har sat kæmpe retssag om salg af hash på pause.

Den øverste chef for anklagerne, Rigsadvokaten, har besluttet at skærpe reglerne for brugen af politiagenter, der også fungerer som efterforskere i samme sag.

Det oplyser Rigsadvokaten i en pressemeddelelse.

Årsagen er, at et større sagskompleks om hashsalg i Pusher Street på Christiania er endt med sigtelser til to af anklagerne i sagskomplekset og udløbersager deraf.

Her er den ene anklager sigtet for at have forsøgt at få politiagenter til at vidne falsk i retten, mens begge er sigtet for tjenestemisbrug.

- Denne sag viser, at der mere generelt kan være grund til at få nogle skarpere retningslinjer for, hvorvidt en politiagent, som skal optræde som vidne i en straffesag, samtidig kan være efterforsker i den samme sag, udtaler statsadvokat Jens Røn, der leder Kvalitetsafdelingen hos Rigsadvokaten.

- Vi tror, at en skarpere skelnen mellem rollerne vil kunne være med til yderligere at styrke tilliden til vores straffeproces, tilføjer han.

På onsdag klokken 20:30 sender DR dokumentaren "De Perfekte Vidner", der handler om brugen af politividner i den såkaldte Nordlyssag.

Her kritiserer flere forsvarere og juraprofessor Eva Smith meget kraftigt den fremgangsmåde, som politi og Anklagemyndighed har brugt i de store hashsager. En fremgangsmåde, som nu har ført til, at retssagerne er sat på pause, og at to anklagere er blevet sigtet.

Rigsadvokaten har sendt et brev til landets politikredse, hvor de nye regler bliver varslet. Forventningen er ifølge Rigsadvokaten, at de nye regler vil være på plads inden for tre måneder.

Hvad de nye regler mere konkret går ud på, vil statsadvokat Jens Røn ikke oplyse på nuværende tidspunkt.

Nye retningslinjer på vej

Det er dog ikke kun reglerne for, hvordan politiets agenter må bruges som efterforskere, når de også skal fungere som vidner i en efterfølgende retssag, der skal strammes.

Rigsadvokaten vil også gøre det mere klart, hvordan en anklager i en straffesag må have kontakt til vidner forud for afhøring i retten.

Vi er i gang med at udforme retningslinjer, der mere generelt handler om anklageres kontakt med vidner forud for afhøring i retten.

Statsadvokat Jens Røn

- Vi er, uafhængig af hvad den konkrete sag ender med, i gang med at udforme retningslinjer, der mere generelt handler om anklageres kontakt med vidner forud for afhøring i retten, udtaler statsadvokat Jens Røn.

08.01.2018
 
Comments
Order by: 
Per page:
 
  • There are no comments yet
Actions
Rating
1 votes
Recommend